Speciaal voor smulpapen en fijnproevers is De Culinaire Etalage ontwikkeld. Hier vindt u alles wat u wilt weten over eten, koken, kookboeken, koks en recepten. Laat u informeren over ‘puur’ eten, moleculair koken en koken uit de natuur. De inhoud van De Culinaire etalage, een initiatief van De Bibliotheek Eemland in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam, verandert regelmatig. 

Agenda Culinaire etalage

 1. WK Snertkoken 2018

  Op 16 februari wordt in Groningen het WK Snert- en stampotkoken gehouden.

  Van 09:00 tot 18:00

  Alfacollege, Kluiverboom 3 in Groningen

  vr 16 feb

 2. Chocoa Festival 2018

  De 6e editie van Chocoa vindt plaats van 21 t/m 25 februari 2018 in Amsterdam. Chocoa brengt aandeelhouders uit de cacao en chocolade industrie samen, van cacao boeren tot chocolade liefhebbers. Het doel is om de markt voor goede cacao en betere chocolade te vergroten. In totaal bevat Chocoa 150 stands en worden er 10.000 bezoekers verwelkomd uit de hele wereld.

  21 februari 2018 t/m 25 februari 2018

  Beurs van Berlage in Amsterdam

  21 feb t/m 25 feb

Meer

Video's

Le Petit Chef

's Werelds kleinste chef-kok bereidt een heerlijk dessert. Eet smakelijk!

Meer

Actueel

 1. Mollentaart

  Zaterdag 6 januari, om 20.30 uur op NPO 1, begint 'Wie is de Mol' 2018. Weer iedere week ondergedompeld in puzzels en complottheorieën. Wat is een beter begin van het nieuwe seizoen, dan een duitse Maulwurfstorte (Mollentaart) te maken voor tijdens de aftrap of finale?

  5 januari 2018

  Bekijk details van Mollentaart

 2. Ottolenghi wint Johannes van Damprijs 2016

  De Johannes van Damprijs 2016 gaat naar chefkok Yotam Ottolenghi. Hij ontvangt de prijs vanwege zijn bijdrage aan de ontwikkeling van de gastronomie.

  17 november 2017

  Bekijk details van Ottolenghi wint Johannes van Damprijs 2016

 3. Kookboeken­7daagse 2017

  Dit jaar vindt de Kookboeken7daagse plaats van zaterdag 11 tot en met zondag 19 november. Bij de gespecialiseerde kookwinkels, (kook)boekhandels en warenhuizen is er van alles te doen rondom kookboeken. Je kunt er auteurs ontmoeten, er zijn speciale kookboekenworkshops, een Foody Festival, symposia en veel proeverijen!

  10 november 2017

  Bekijk details van Kookboeken­7daagse 2017

 4. Vanille en wasabi voortaan uit de kas?

  Exotische gewassen als wasabi, vanille en saffraan worden nu vooral geïmporteerd. Als het aan Wageningen University & Research (WUR) en een aantal grote tuinbouwondernemers ligt, is dat straks verleden tijd

  13 oktober 2017

  Bekijk details van Vanille en wasabi voortaan uit de kas?

 5. Recepten uit de bekroonde Kookboeken van het Jaar 2007-2016 is de winnaar van de Gourmand World Cookbook Awards

  Het jubileumkookboek ‘Recepten uit de bekroonde Kookboeken van het Jaar 2007-2016’ is de winnaar in de categorie ‘Special Prestige Awards’ van de Gourmand World Cookbook Awards. De prijs, welke wordt beschouwd als de meest prestigieuze in de culinaire boekenwereld, is uitgereikt door de organisator, Edouard Cointreau. Het boek werd verkozen tijdens de prijsuitreiking in Yantai, China, waar 500 chef-koks, schrijvers en uitgevers van over de hele wereld bijeen waren.

  23 juni 2017

  Bekijk details van Recepten uit de bekroonde Kookboeken van het Jaar 2007-2016 is de winnaar van de Gourmand World Cookbook Awards

 6. Hollandse Kersenseizoen is gestart!

  Het Hollandse Kersenseizoen is volop gestart. De komende maanden zijn kersen niet weg te denken uit het straatbeeld. Langs vele wegen in Nederland zijn de kersenstalletjes weer geopend, en worden Kersenfeesten of -festivals aangekondigd. Er is zelfs een heus Kersenmuseum, in het hart van de Kromme Rijnstreek (Utrecht), waar je kennis kunt maken met de rijke geschiedenis van de kersenteelt.

  14 juni 2017

  Bekijk details van Hollandse Kersenseizoen is gestart!

 7. Tentoonstelling Ik kook, dus ik ben

  Tot en met 30 juli 2017 presenteert het Wereldmuseum Rotterdam de tentoonstelling Ik kook, dus ik ben. Een reis door de keuken met Abdelkader Benali. Rotterdam is hiervoor hét perfecte toneel: een wereldstad met een ongekend rijke diversiteit aan eetculturen. Schrijver en historicus Abdelkader Benali en kunsthistorica Alexandra van Dongen presenteren een vertelling over de rol van het voedsel in ons aardse bestaan.

  15 februari 2017

  Bekijk details van Tentoonstelling Ik kook, dus ik ben

 8. Call for papers voor The Amsterdam Symposium on the History of Food 2017

  'Making sense of taste' is het onderwerp van het 'Amsterdam Symposium on the History of Food 2017' dat wordt gehouden op 17 en 18 november en gaat over de geschiedenis van het voedsel. Voor eventuele bijdragen aan dit symposium is een 'Call for Papers' gedaan.

  9 februari 2017

  Bekijk details van Call for papers voor The Amsterdam Symposium on the History of Food 2017

 9. Restaurant Awards 2017 - De Librije opnieuw het beste restaurant van Nederland!

  Het restaurant De Librije is op 17 januari tijdens de Restaurant Awards 2017 verkozen tot het beste restaurant van Nederland. Het driesterrenrestaurant uit Zwolle wint de prijs voor de derde keer op rij. "Een mooie waardering", stellen eigenaren van het restaurant Thérèse en Jonnie Boer.

  2 februari 2017

  Bekijk details van Restaurant Awards 2017 - De Librije opnieuw het beste restaurant van Nederland!

Meer

Aanwinsten

Historische happen uit de culinaire collectie

Vind hier authentieke recepten van lang geleden

Hier vindt u authentieke recepten uit het verleden, zoals Engelse Zuringsoep en dronken kip.

Uit Bijzondere Collecties UVA - Fragment van Nieuw burgerkeukenboek

Partners

Kookboeken uit Bijzondere Collecties in FoodMuseum

Culinaire apps en websites

Het programma BinnensteBuiten bezoekt Bijzondere Collecties

Seizoensgroenten en fruit

Klik op onderstaande knop voor een overzicht van welke groenten en fruit per maand verkrijgbaar zijn.

Archief van de Culinaire etalage

Contact

De redactie van De Culinaire etalage wordt gevoerd door de Bibliotheek Eemland. Vragen of opmerkingen over de Culinaire etalage? E-mail: culinaire.etalage@gmail.com 

Mogelijk gemaakt door: