Speciaal voor smulpapen en fijnproevers is De Culinaire Etalage ontwikkeld. Hier vindt u alles wat u wilt weten over eten, koken, kookboeken, koks en recepten. Laat u informeren over ‘puur’ eten, moleculair koken en koken uit de natuur. De inhoud van De Culinaire etalage, een initiatief van De Bibliotheek Eemland in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam, verandert regelmatig. 

Agenda Culinaire etalage

 1. De week van het Nederlandse Bier

  De Week van het Nederlandse Bier 2018 vindt plaats van 24 mei t/m 3 juni.Tijdens deze week kun je in heel Nederland kennismaken met de verrassende veelheid aan smaken in Nederlands bier, brouwers ontmoeten en ontdekken hoe hij of zij het bier brouwt uit natuurlijke grondstoffen mout, hop, water en gist.

  24 mei 2018 t/m 3 juni 2018

  Diverse locaties

  24 mei t/m 03 jun

Meer

Video's

IJsblokjesappeltaart

Appeltaart 'nuggets' zijn leuk en gemakkelijk om te maken. Het gebruik van kant-en-klare pasteikorst en geen vulling van appels maakt dit recept heel snel en gemakkelijk. Het is perfect voor feesten, game-avonden en dessertborden. Doop ze in karamel of serveer ze in een grote kom ijs!

Meer

Actueel

 1. Het jaar van de Hond

  Gong Xi Fa Cai!!!! Op 16 februari is het Chinees Nieuwjaar begonnen, het het jaar van de Aarde Hond. Andere Hond-jaren zijn 1946, 1958, 1970, 1982, 1994, 2006. Beroemde culinaire honden zijn o.a. Joël Broeckaert & Herman den Blijker. Er bestaan onder meer twee Chinese 'culinaire' nieuwjaarsgebruiken.

  16 februari 2018

  Bekijk details van Het jaar van de Hond

 2. Avocadosok

  Avocado's zijn heerlijk, maar een perfect rijpe is vaak moeilijk te verkrijgen. De oplossing hiervoor is de avocadosok.

  18 januari 2018

  Bekijk details van Avocadosok

 3. Mollentaart

  Zaterdag 6 januari, om 20.30 uur op NPO 1, begint 'Wie is de Mol' 2018. Weer iedere week ondergedompeld in puzzels en complottheorieën. Wat is een beter begin van het nieuwe seizoen, dan een duitse Maulwurfstorte (Mollentaart) te maken voor tijdens de aftrap of finale?

  5 januari 2018

  Bekijk details van Mollentaart

 4. Ottolenghi wint Johannes van Damprijs 2016

  De Johannes van Damprijs 2016 gaat naar chefkok Yotam Ottolenghi. Hij ontvangt de prijs vanwege zijn bijdrage aan de ontwikkeling van de gastronomie.

  17 november 2017

  Bekijk details van Ottolenghi wint Johannes van Damprijs 2016

 5. Kookboeken­7daagse 2017

  Dit jaar vindt de Kookboeken7daagse plaats van zaterdag 11 tot en met zondag 19 november. Bij de gespecialiseerde kookwinkels, (kook)boekhandels en warenhuizen is er van alles te doen rondom kookboeken. Je kunt er auteurs ontmoeten, er zijn speciale kookboekenworkshops, een Foody Festival, symposia en veel proeverijen!

  10 november 2017

  Bekijk details van Kookboeken­7daagse 2017

 6. Vanille en wasabi voortaan uit de kas?

  Exotische gewassen als wasabi, vanille en saffraan worden nu vooral geïmporteerd. Als het aan Wageningen University & Research (WUR) en een aantal grote tuinbouwondernemers ligt, is dat straks verleden tijd

  13 oktober 2017

  Bekijk details van Vanille en wasabi voortaan uit de kas?

 7. Recepten uit de bekroonde Kookboeken van het Jaar 2007-2016 is de winnaar van de Gourmand World Cookbook Awards

  Het jubileumkookboek ‘Recepten uit de bekroonde Kookboeken van het Jaar 2007-2016’ is de winnaar in de categorie ‘Special Prestige Awards’ van de Gourmand World Cookbook Awards. De prijs, welke wordt beschouwd als de meest prestigieuze in de culinaire boekenwereld, is uitgereikt door de organisator, Edouard Cointreau. Het boek werd verkozen tijdens de prijsuitreiking in Yantai, China, waar 500 chef-koks, schrijvers en uitgevers van over de hele wereld bijeen waren.

  23 juni 2017

  Bekijk details van Recepten uit de bekroonde Kookboeken van het Jaar 2007-2016 is de winnaar van de Gourmand World Cookbook Awards

 8. Hollandse Kersenseizoen is gestart!

  Het Hollandse Kersenseizoen is volop gestart. De komende maanden zijn kersen niet weg te denken uit het straatbeeld. Langs vele wegen in Nederland zijn de kersenstalletjes weer geopend, en worden Kersenfeesten of -festivals aangekondigd. Er is zelfs een heus Kersenmuseum, in het hart van de Kromme Rijnstreek (Utrecht), waar je kennis kunt maken met de rijke geschiedenis van de kersenteelt.

  14 juni 2017

  Bekijk details van Hollandse Kersenseizoen is gestart!

 9. Tentoonstelling Ik kook, dus ik ben

  Tot en met 30 juli 2017 presenteert het Wereldmuseum Rotterdam de tentoonstelling Ik kook, dus ik ben. Een reis door de keuken met Abdelkader Benali. Rotterdam is hiervoor hét perfecte toneel: een wereldstad met een ongekend rijke diversiteit aan eetculturen. Schrijver en historicus Abdelkader Benali en kunsthistorica Alexandra van Dongen presenteren een vertelling over de rol van het voedsel in ons aardse bestaan.

  15 februari 2017

  Bekijk details van Tentoonstelling Ik kook, dus ik ben

Meer

Aanwinsten

Historische happen uit de culinaire collectie

Vind hier authentieke recepten van lang geleden

Hier vindt u authentieke recepten uit het verleden, zoals Engelse Zuringsoep en dronken kip.

Uit Bijzondere Collecties UVA - Fragment van Nieuw burgerkeukenboek

Partners

Kookboeken uit Bijzondere Collecties in FoodMuseum

Culinaire apps en websites

Het programma BinnensteBuiten bezoekt Bijzondere Collecties

Seizoensgroenten en fruit

Klik op onderstaande knop voor een overzicht van welke groenten en fruit per maand verkrijgbaar zijn.

Archief van de Culinaire etalage

Contact

De redactie van De Culinaire etalage wordt gevoerd door de Bibliotheek Eemland. Vragen of opmerkingen over de Culinaire etalage? E-mail: culinaire.etalage@gmail.com 

Mogelijk gemaakt door: