Speciaal voor smulpapen en fijnproevers is De Culinaire Etalage ontwikkeld. Hier vindt u alles wat u wilt weten over eten, koken, kookboeken, koks en recepten. Laat u informeren over ‘puur’ eten, moleculair koken en koken uit de natuur. De inhoud van De Culinaire etalage, een initiatief van De Bibliotheek Eemland in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam, verandert regelmatig. 

Actueel

  1. Vastenavond met nonnevotten

    5 maart is het Dikke Dinsdag, ofwel Vastenavond. Tot 24.00 uur mag er nog carnaval worden gevierd. Vastenavond is dus het einde van het carnaval en het begin van de vastenperiode tot Pasen (21 april). Dit wordt in verschillende landen gevierd. Bekend is het grote Mardi Gras festival in New Orleans, in de USA & Engeland heet het Pancake Tuesday en worden er pannenkoeken gegeten. In Zweden eten ze Fastlagsbullar (vastenbolletjes), die heten Semlor.

    5 maart 2019

    Bekijk details van Vastenavond met nonnevotten

  2. In memoriam John Halvemaan

    Op 5 februari 2019 is in zijn woonplaats Amsterdam de chefkok en winnaar van de Johannes van Damprijs 2015 John Halvemaan overleden.

    12 februari 2019

    Bekijk details van In memoriam John Halvemaan

  3. Het jaar van het varken

    Vandaag start het Chinese Nieuwjaar: het jaar van het Aarde-varken.

    5 februari 2019

    Bekijk details van Het jaar van het varken

  4. Het jaar van de Hond

    Gong Xi Fa Cai!!!! Op 16 februari is het Chinees Nieuwjaar begonnen, het het jaar van de Aarde Hond. Andere Hond-jaren zijn 1946, 1958, 1970, 1982, 1994, 2006. Beroemde culinaire honden zijn o.a. Joël Broeckaert & Herman den Blijker. Er bestaan onder meer twee Chinese 'culinaire' nieuwjaarsgebruiken.

    16 februari 2018

    Bekijk details van Het jaar van de Hond

  5. Avocadosok

    Avocado's zijn heerlijk, maar een perfect rijpe is vaak moeilijk te verkrijgen. De oplossing hiervoor is de avocadosok.

    18 januari 2018

    Bekijk details van Avocadosok

  6. Mollentaart

    Zaterdag 6 januari, om 20.30 uur op NPO 1, begint 'Wie is de Mol' 2018. Weer iedere week ondergedompeld in puzzels en complottheorieën. Wat is een beter begin van het nieuwe seizoen, dan een duitse Maulwurfstorte (Mollentaart) te maken voor tijdens de aftrap of finale?

    5 januari 2018

    Bekijk details van Mollentaart

  7. Ottolenghi wint Johannes van Damprijs 2016

    De Johannes van Damprijs 2016 gaat naar chefkok Yotam Ottolenghi. Hij ontvangt de prijs vanwege zijn bijdrage aan de ontwikkeling van de gastronomie.

    17 november 2017

    Bekijk details van Ottolenghi wint Johannes van Damprijs 2016

  8. Kookboeken­7daagse 2017

    Dit jaar vindt de Kookboeken7daagse plaats van zaterdag 11 tot en met zondag 19 november. Bij de gespecialiseerde kookwinkels, (kook)boekhandels en warenhuizen is er van alles te doen rondom kookboeken. Je kunt er auteurs ontmoeten, er zijn speciale kookboekenworkshops, een Foody Festival, symposia en veel proeverijen!

    10 november 2017

    Bekijk details van Kookboeken­7daagse 2017

  9. Vanille en wasabi voortaan uit de kas?

    Exotische gewassen als wasabi, vanille en saffraan worden nu vooral geïmporteerd. Als het aan Wageningen University & Research (WUR) en een aantal grote tuinbouwondernemers ligt, is dat straks verleden tijd

    13 oktober 2017

    Bekijk details van Vanille en wasabi voortaan uit de kas?

Meer

Agenda Culinaire etalage

  1. Lezing over etiquette bij de adel inclusief Royal tea

    Het kan bijna niemand ontgaan zijn: op Koningsdag komt de koninklijke familie naar Amersfoort. Maar hoe heurt het nou eigenlijk bij de adel? Kom 14 april naar de Bibliotheek het Eemhuis in Amersfoort om alles over adellijke etiquette te leren. Voor de lezing kan iedereen aanschuiven voor wat thee met allerlei lekkers.

    Van 14:30 tot 23:59

    de Bibliotheek het Eemhuis

    zo 14 apr

Meer

Aanwinsten

Uit onze Culinaire Collectie

Historische happen uit de culinaire collectie

Vind hier authentieke recepten van lang geleden

Hier vindt u authentieke recepten uit het verleden, zoals Engelse Zuringsoep en dronken kip.

Uit Bijzondere Collecties UVA - Fragment van Nieuw burgerkeukenboek

Partners

Kookboeken uit Bijzondere Collecties in FoodMuseum

Culinaire apps en websites

Het programma BinnensteBuiten bezoekt Bijzondere Collecties

Seizoensgroenten en fruit

Klik op onderstaande knop voor een overzicht van welke groenten en fruit per maand verkrijgbaar zijn.

Archief van de Culinaire etalage

Contact

De redactie van De Culinaire etalage wordt gevoerd door de Bibliotheek Eemland. Vragen of opmerkingen over de Culinaire etalage? E-mail naar de Culinaire etalage.

Mogelijk gemaakt door: