Sporen van Slavernij in Amsterdam; particulieren en ondernemers

Tal van particulieren en ondernemers zijn rijk geworden van de slavenhandel. Met hun geld kochten ze panden op de mooiste locatie van de stad: de grachtengordel.

Paleis op de Dam

In 1683 werd de Sociëteit van Suriname opgericht. Deze onderneming had als doel Suriname als wingewest te exploiteren. Deelnemers aan de Sociëteit waren: de West-Indische Compagnie, de stad Amsterdam en de familie Aerssen van Sommelsdijck. Het bestuur van de Sociëteit, de ‘directeuren’, vergaderde iedere eerste woensdag van de maand in het Paleis op de Dam.

Herengracht 502

Paulus Godin (1618-1690), bewindvoerder van de W.I.C. en directeur van de Sociëteit van Suriname, liet dit gebouw in 1672 bouwen. Thans is het de ambtswoning van de burgemeester van Amsterdam.

Herenmarkt 5

Van 1629 tot 1665 woonde hier notaris Hendrik Schaeff. Hij maakte de akten op in het nabijgelegen West-Indisch huis en hield in 1665 het soldijboek bij. Zo heeft Schaeff vele akten in de slavenhandel bekrachtigd.

Herengracht 433

Woonadres van de slavenhandelaar Jacob van der Dussen.

Keizersgracht 442-448

Adres van de particuliere firma Hope & Co. De onderneming ruilde aan de kust van Angola scheepsladingen met potten, pannen, textiel, geweren, spiegels en kaurischelpen voor slaven die naar Port au Prince (Haïti) werden gevoerd om verder verhandeld te worden.

Herengracht 544

Woonhuis van Joan Hubert van Meel, secretaris van de Sociëteit van Suriname van 1726 tot 1769.

Herengracht 433 en 464

Deze panden in de Gouden Bocht waren in bezit van de firma Van Eeghen & Co. Van 1672 tot 1770 handelde het familiebedrijf in West-Indische producten.

Amstel 87

Jacob Rühle (1751-1828) woonde op dit adres. Hij was een invloedrijk ambtenaar binnen de W.I.C. en slavenhandelaar. Rühle was zelf een mulat.

Begraafplaats Beth Haim in Ouderkerk

Tussen de graven van de Portugese joden liggen enige huisslaven begraven, anoniem, op het graf van “de goede slaaf Elieser” na.